Turis

TURIS ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ

Aντιμετώπιση Υπερπλασίας Προστάτη

Άντρες που υποβλήθηκαν σε laser προστατεκτομή (photoselective, vaporization of the prostate PVP) δεν παρουσίασαν και δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας.

Με τη μέθοδο Laser, Green Light ή TURis, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από την κλινική ακόμα και την ίδια ημέρα. Οι μέθοδοι αυτές είναι αναίμακτες και χωρίς τις συνήθεις επιπλοκές, ενώ ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.


Όσον αφορά στη χειρουργική αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, όπως είναι η διουρηθρική προστατεκτομή, αναφέρεται η στυτική δυσλειτουργία ως μακροπρόθεσμη επιπλοκή και σε ένα ποσοστό μικρότερο του 5%. Επίσης, η διουρηθρική «τομή» του προστάτη (TUIP) μπορεί να προκαλέσει ως επιπλοκή στυτική δυσλειτουργία σε ένα ποσοστό από 4% έως και 25% (Fitzpatrick).
  
Στους άντρες εκείνους που αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της υπερπλασίας του προστάτη με τη μέθοδο της διουρηθρικής θερμοθεραπείας, με τη διαδικασία των μικροκυμάτων (TUMT), φάνηκε πως ο κίνδυνος ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας είχε σχέση με τη δόση χορήγησης. Για παράδειγμα, μικρότερη δόση και ένταση ενέργειας TUMT, είχε λιγότερες επιπλοκές όσον αφορά στη στυτική δυσλειτουργία και μεγαλύτερη ένταση ενέργειας προκάλεσε περισσότερες επιπλοκές στο θέμα της στυτικής λειτουργίας.
  
Μία άλλη τεχνική προσέγγιση στον προστάτη με τη βοήθεια των υπερήχων (HIFU) χρησιμοποιείται κάποιες φορές για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη. Όμως τα αποτελέσματα που προέκυψαν, καθώς και οι αναφορές, είχαν σχέση με τη στυτική δυσλειτουργία (20-49.8%) και τον καρκίνο του προστάτη (Mearini).
  
Επίσης, επεμβάσεις πιο ριζικές επί της υπερπλασίας του προστάτη αδένα, όπως είναι οι ανοικτές προστατεκτομές (διακυστική ή Millin) προκαλούν και αυτές, σε κάποιο ποσοστό, άμεσες ή απώτερες επιπλοκές στη στυτική λειτουργία.