Ογκολογία

ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Αντιμετώπιση Ουρολογικού Καρκίνου


Ουρολογική ογκολογία και καρκίνος του προστάτη. Διάγνωση και θεραπεία του. Κλείστε ένα ραντεβού με τον ουρολόγο Ιωάννη Σδρένια για κατ’ ιδίαν εξέταση.

 

Καρκίνος του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός όγκος στους ηλικιωμένους άνδρες στην Ευρώπη. Το ποσοστό εμφάνισης είναι μεγαλύτερο στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, ωστόσο το ποσοστό στη Νότια και Ανατολική αυξάνεται διαρκώς. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το ποσοστό επιβίωσης μετά την αντιμετώπισή του, χάρη στα νέα μέσα που έχουμε πλέον, αυξήθηκε από 73,4% στο 83,4%.

Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, καθώς τον αυξάνει έως και 11 φορές ανάλογα με τον αριθμό του πρώτου βαθμού συγγενών που έχει νοσήσει από αυτόν.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με το συνδυασμό της δακτυλικής εξέτασης και του PSA. Το PSA είναι μία ουσία που εκκρίνεται από τα προστατικά κύτταρα και βρίσκεται αυξημένο όταν υπάρχει όγκος. Επειδή πολλές φορές αυξάνει και από άλλες αιτίες, όπως η φλεγμονή (προστατίτιδα) ή η υπερτροφία του προστάτη, ένας συνδυασμός του ελεύθερου με το δεσμευμένο PSA στο αίμα μας προσανατολίζει ποιοι ασθενείς με αυξημένο PSA θα χρειασθεί να κάνουν βιοψία στον προστάτη.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή, το βαθμό κακοήθειας του όγκου και την επέκτασή του. Έτσι μπορεί να είναι είτε απλή παρακολούθηση με το PSA, είτε φαρμακευτική αντιμετώπιση, είτε ακτινοβολία του προστάτη ή χειρουργική. Στη χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται, την τελευταία δεκαετία, και η Ρομποτική προστατεκτομή.

Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, μάλιστα, το 80% των επεμβάσεων για όγκους του προστάτη γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Τα πλεονεκτήματα είναι η μικρότερη απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, η μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο -εξιτήριο την επομένη ημέρα- και η ταχύτερη ανάρρωση.